1 milyar avro yatırımla kıta Avrupa'sı geniş bant internte ağı ile kaplanacak
29 Ocak 2009 Perşembe, 10:23AB, kıta Avrupa'sını yüzde 100 geniş bant internet ağı ile kaplayacak. AB Komisyonu bu çalışma için 1 milyar avroluk bütçe ayırdı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Avrupa Ekonomik Kalkınma Planı kapsamında tüm Avrupa şehirleri önümüzdeki yılın sonuna kadar yüzde 100 hızlı internet erişimi ile kaplanacak.
Konuyla ilgili hazırlanan rapora göre genişbant internet erişimi, 2015 yılına kadar 1 milyon yeni iş imkanı ve 850 milyon avroluk bir iş hacmi yaratacak. Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen alınan bu karar, Siemens, Ericsson, Nokia, Alcatel-Lucent gibi Avrupalı tedarik şirketlerinin yanı sıra GSM ve uydu şirketlerine de iş imkanı sağlayacak.
AB'nin rekabeti sağlayıcı yasal düzenlemeleri yapmasına paralel olarak hızlanan çalışmalar sonucu Avrupa'nın yarısından fazlası, saniyede 2 Megabits'den hızlı internet erişimine kavuşmuş durumda. Toplam geniş bant erişiminin yaklaşık yüzde 10'u saniyede 10 Megabits gibi ''çılgın'' bir hıza sahip. Hatta bu hız oranı ABD'den bile fazla. ABD'de nüfusun yüzde 37'sine geniş bant internet erişimi imkanı sunulurken sadece yüzde 4'ü saniyede 10 Megabits ya da üzeri hıza sahip.
Geniş bant internet erişiminde Güney Kore ve Japonya önemli başarılara imza atmış durumda. Güney Koreli kullanıcıların yüzde 45 ve Japon kullanıcıların yüzde 39'u geniş bant internet erişimi için ideal olan fiberoptik kablo üzerinden abonelik hizmetleri alıyor. Oysa AB'deki abonelerin yüzde 1,4'ü ve ABD'deki abonelerin de sadece yüzde 1,5'i fiber optik hatlar üzerinden hizmet alıyor.
Genişbant doygunluk oranı açısından bir değerlendirme yapmak gerekirse Temmuz 2008 itibarıyla AB ülkeleri arasında bu oran yüzde 21,7 oranındaydı. Danimarka, Hollanda, İsveç ve Finlandiya yüzde 30 ve civarında oranlarla Avrupa'nın liderleri durumunda.
Avrupa'da kırsal alanlar teknoloji açısından ''acı çekiyor''. Özellikle Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde bir çok kırsal alan, geleneksel telefon hatlarına bile sahip değil. Yunanistan, Polonya ve Slovakya gibi ülkelerde ise yatırım eksikliği ve zor coğrafi koşullar dolayısıyla geniş bant internet erişimi yaygınlaştırılmada zor durumda bulunuyor.
Çek Cumhuriyeti, Estonya, İrlanda, Letonya ve Litvanya altyapı konusunda hala sıkıntı çekerken, gelişmiş ülkeler kapsamındaki Almanya, Fransa, İtalya ve Avusturya da bile kırsal alanlarda altyapı sorunları hala bulunuyor.